• 1.jpg
  • 2.jpg
  • 3.jpg
  • 4.jpg
  • 5.jpg
  • 6.jpg

Obchody szkolnego Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania

 

Obchody szkolnego Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania

W 2022 roku obchody  Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania przypadły na 8 listopada. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród najmłodszych (i nie tylko), dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.

W związku z tym, Szkolne Koło PCK, działające w naszej szkole w dniu 10 listopada 2022r., zorganizowało akcję profilaktyczną: „Stół ze zdrową żywnością”. Członkowie SK PCK przygotowali wiele zdrowych przekąsek, sałatek i ciast, które sprzedawali za symboliczną złotówkę. Pieniądze pozyskane w tej akcji zostały przekazane do Oddziału Rejonowego  Polskiego Czerwonego Krzyża w Jaśle.

W tym samym dniu w naszej szkole zostały przeprowadzone działania w ramach kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”. Kampania, która w 2022 r. ma swoją drugą edycję, ma na celu pomóc obywatelom w krytycznym myśleniu o ich codziennych wyborach żywieniowych. Jej celem jest kontynuacja działań na rzecz podnoszenia świadomości w zakresie nauki o żywności, podjętych w pierwszym roku kampanii, poprzez rozszerzenie zakresu tematów, z którymi konsumenci mogą się zapoznać, o zdrowie roślin, nową żywność i suplementy diety. Członkowie SK PCK wykonali gazetkę informacyjną o tej kampanii oraz rozdawali ulotki.

Dziękujemy wszystkim uczniom, nauczycielom, pracownikom oraz rodzicom  za włączenie się w tę akcje.

Szczególne podziękowania za okazaną pomoc kierujemy do Pań Marii Gołębiowskiej – Bugno i Marty Ryczak.

opiekunki SK PCK:

Barbara Marszał, Barbara Świerzowska

Zdjęcia wykonała Zuzanna Leputa uczennica klasy VIIIa.

Zdjęcia wykonane przez Tymoteusza Gołębiowskiego - Bugno ucznia klasy VIIa.

 

kuratorium

vulcan

archiwalna

jadlospis